úterý 29. ledna 2008

Nemáte kde pokecat? Přijďte na pokec do sboru!

Tyto řádky patří všem mládežníkům, kteří ve smíchovském sborečku pravidelně a v průběhu jakéhokoliv kázání kecají a je jim zhola jedno, o čem je kázání, jaký před nimi stojí řečník, či jestli je sledují diváci prostřednictvím televizního přenosu.

Čím je bohoslužba pro mladého člověka? Je to smutné, ale v současnosti je to hlavně místo, kde opět potkáte své přátele. A proto nic nebrání tomu, abyste se jich optali na jejich osobní život, na večerní plánovanou pařbu, pochlubili se novinkami v mobilním telefonu a co na tom, že snažící se kazatel zrovna finišuje své dlouho promodlené kázání.

Ty, co v průběhu pobožnosti povídají nesmysly, už ani nepočítám... Velká škoda je, že nezájem o slovo Boží je v jejich tvářích tak okatý.

Smíchovský sborečku, styď se!

24 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

A "nenahrává tomu" sezení mládežníků na balkóně? Dole by nám starším s vámi mladšími bylo tááák dobře...

Danny řekl(a)...

Matěji, musím s tím s Tebou v tomto, žel, souhlasit. :-(
Je to velmi smutné, když člověk vidí, jak někteří Mládežníci na balkoně - kde na ně není ze zdola moc vidět, se spolu baví, mají zapnutý NoteBook a pouštějí si v něm filmy atd. :-(
... a když člověk pak je nucen slyšet, jak se spolu baví při písni a nebo při Modlitbě, tak potom si říká, proč tam vlastně je, proč nesejde dolů ...
Chci věřit tomu, že najdeme všichni v sobě tolik cti a slušnosti, že se už tohle stane minulostí ... :-)

Alenka řekl(a)...

Děláte, jak kdyby to, že by mládežníci sešli dolů, něco řešilo. Jo, můžeme sejít z balkónu a zařadit své chrápání mezi ty, kteří dole už chrápají dlouhou dobu. A taky není pravda, že dole panuje "ticho jako v hrobě". A teď nemyslím jen postarší nedoslýchavé tety, které mají potřebu komentovat dění "online" aby to do skončení bohoslužby nezapomněly...

Anonymní řekl(a)...

"Neni nad aroganci..."

Alenka řekl(a)...

Není nad anonymitu:-)

Vblog řekl(a)...

Musím souhlasit s Alčou. Balkon sice může působit jako "zašívárna" a mnohým (nejen mládežníkům)k tomu předpokládám slouží. Ale přiznejme si, že mnohým dospělým zase slouží jako "zašívárna", např. během sobotní školy, chodba. Ono je jednoduché házet to jen na mládež, když dospělí mají taky máslo na hlavě. Matěji těší mě, že tato slova, tento podnět k zamyšlení čtu zrovna od Tebe. Změna a to ve všem, máli mít smysl, musí vždy přijít z vlastních řad. A to platí i pro ty dole v přízemí. Ono se ne nadarmo říká, že příklady táhnou. A doma to začíná ... Neměli by si do svědomí sáhnout rodiče anonyme?

Anonymní řekl(a)...

Anonym nekeca na chodbe, chodi na sobotni skolu,pri kazani nespi :-) :-) a nehaze nic na mlade. Spis mu vadil STYL vyjadreni.

Anonymní řekl(a)...

Spoustu lidi rikalo - Sice huli travu, hlavne ze chodi. Tak co...
Tak ted by melo zakonite rikat - Sice kecaj, hlavne ze chodi.

Taky sem parival a kecal a verim, ze Buh ma radost ze srdicka, ne z vnejsich projevu - a to je to co tu Marto kritizujes.

Alenka řekl(a)...

Za svůj styl se omlouvat nebudu. Možná někomu může moje reakce přijít útočná, ale "namíchly" mě příspěvky nade mnou. Toliko vysvětlení (nikoli omluva).
A co se týče samotné podstaty téhle debaty. Mojí identitu, anonyme, znáš. Pokud máš zájem vyříkat si stanoviska, mile ráda tak učiním a čas si najdu. Ale jen osobně, internetové diskuse v tomhle ohledu považuji za nedostačující pole.

martin-matej řekl(a)...

Miroslave souhlasím, ale pokud tě vnější projevy ostatních ruší natolik, že nemůžeš rozvíjíjet svoje srdíčko, je něco špatně...

Anonymní řekl(a)...

Slusna diskuse :-))
Ta argumentace miroslava me dost desi. Kdyz budu podvadet manzelku a presto budu mit v srdicku rad Pana Boha - tak je to OK. Hlavne to srdicko :-)
v Bibli je napsano, ze po ovoci poznate je a velmi velmi casto vnejsi veci kopiruji ty vnitrni.

Danulka řekl(a)...

Myslím, že když je člověk ve společnosti, měl by se chovat taktně a ohleduplně. Proto by v prvé řadě neměl rušit ostatní. Jestli on sám, z toho kázání něco mít bude nebo nebude, to je jeho věc, ale je důležitý si uvědomit: ,,Nejsem tady sám". Do většího moralizování bych se já osobně nepouštěla. Protože mnohdy mě jenom tohle udrží, abych celé kázání neprokecala a vinu dávám kazateli, který se samozřejmě, ne vždy zavděčí vše, stejně tak únavě po pracovním týdnu apod. Do sboru jde přeci člověk především kvůli společenství, věřím, že většina ano - hl. u mladých, nedělejme si iluze. Dobré kázání je bonus a špatné je hold nutné zlo. A co se týče ,,rozvoje srdíčka", tak pokud ti v tom zabrání pár povídalů, tak ten rozvoj asi není tak úplně košer.
Ezope, myslím, že posuzovat pohnutky druhých a brát lidem šanci, mít vztah s Bohem, i když ne vždy je ideální, je poněkud odvážné. Být tebou tak se neděsím. Protože co kdo má v srdci, ti může být jedno. A to co kdo dělá navenek, to řeš jak uznáš za vhodné.

bejt blog řekl(a)...

Z hlediska toho, který je občas nucen stát za kazatelnou, prohlašuji: Spánek poluchačů ruší míň, než kecání. Kecání má navíc ještě jeden nepříjemný dopad, a to i na nevinné. My, vztahovačnější kazatelé, se domníváme, že kecající jedinci kritizují náš výkon. Znervózníme a jsme pak ještě nudnější a nezáživnější.

martin-matej řekl(a)...

Skutky 20,7-12
První den v týdnu jsme se sešli k lámání chleba a Pavel promluvil ke shromáždění. Protože chtěl na druhý den odcestovat, protáhl řeč až do půlnoci. Byli jsme shromážděni v horní místnosti, kde bylo mnoho lamp. Nějaký mladík jménem Eutychos seděl na okně, a protože Pavel mluvil dlouho, přemáhal ho spánek. Usnul a spadl z třetího poschodí a když ho zvedli, byl mrtvý. Pavel sešel dolů, sklonil se nad ním, objal ho a řekl: "Upokojte se, je v něm život." Pak se vrátil nahoru, lámal a jedl chléb, dlouho do rána s nimi rozmlouval a potom odešel. Chlapce přivedli živého a to je velice povzbudilo.

Radši kecejme, protože po pádu z balkónu nás Bedřichu (nic proti tvým léčitelským schopnostem) asi nevskřísíš...

Anonymní řekl(a)...

U adventistu se kostel tradicne tesi triskne male ucte. Decka kecaj protoze rodice jsou laksni pri vychove a sami jsou mnohdy jen malymi vzory. Navrhuju, aby se nejen kritici, ale i lidi, kterym jde o klid ve sbore zvedli a sli si sednou vedle svych ratolesti. Zarucuju ze nikdo neusne a zaroven uz zadnej "pasfik" nebude travit kazani koukanim na filmy. Jinak, pan kazatel ani starsi sboru na balkon nezavitaji jak je rok dlouhej. Mam to brat jako tiche ano k balkonove anarchii?

Danny řekl(a)...

Marku, zajímavý to názor. :-)
Nevím, jestli to je tím nebo ne, ale ve Sborech, která jsem za svých skoro 6 let působení mezi Adventisty, kde balkon není, tak chování lidí bylo o něco jiné než u nás. Sice lidi bavili, ale v lavici velmi tiše či jen zřídka nebo šli na chodbu, kde by nerušili ostatní.
Je fakt, že v nich nebylo tolik mladých lidí jako u nás a také v některých jsem byl jen jednou, takže jsem neměl možnost si všechny prohlédnout, ale i tak mi to celkově přišlo tišší. Jako kdyby se báli, že když jsou všem na očích, tak by na to ostatní mohli nelibě hledět.
Otázka je, jak by se lidé chovali v našem Sboru nebýt balkonu ...
... ale to je čistě jen můj a subjektivní názor.

Anonymní řekl(a)...

Může Bůh skrze kázání oslovit toho, kdo klimbá? Může, ale byl by to zázrak.
Může Bůh oslovit toho, kdo během kázání kouká na film v notebooku? Může, ale byl by to zázrak.
Dělá Pán Bůh zázraky i tam, kde by stačila naše lidská snaha? Myslím, že ano, ale ne příliš často. A chceme to vůbec? Není naše nesoustředěnost při bohoslužbě odmítnutím Božího vlivu a vměšování do života?

Ach jo, taky občas usínám...
Milada

martin-matej řekl(a)...

Tímto považuji tuto diskuzi za uzavřenou. Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Škoda :-)

Anonymní řekl(a)...

Jsem vlastně zvědavý kdo zítra bude z lidí v diskusi sedět na balkóně a zjišťovat stav věci :-) hahaha

Anonymní řekl(a)...

No nevim asi me po precteni matejova prispevku napada kdo jste bez viny hodte prvnim kamenem. Jsem rad mateji ze ty jsi nikdy takovy nebyl a ze nekritizujes to co jsi sam delal. Nezbyva nez doufat ze je to matejovo prozreni a vyvoj z ditete - mladeznika - v rodice ktery bude stat na chotbe a tahat zlobyve deti za usi . Tomu ale zatim neverim v to snad jeste nedorost ted je to spise jen o tom napsat neco ""senzacniho" jo kultura blesku v adventnim prostredi.

martin-matej řekl(a)...

Přesně tak, a proto taky chodíš na můj blog ne?

Mimochodem jsem nikde a nikdy nenapsal, že bych trávil chvíle při kázání slušně. Myslim, že to je přesně naopak. Jo a pravděpodobně ani nikdy nebudu kárat zlobivé děti. Asi o tom budu psát jen senzační zprávy, to mě baví mnohem víc...

Anonymní řekl(a)...

Kdo soudí, bude souzen - na to si dej autore tohoto blogu pozor, to že tu roztrubuješ, jak jsi věrný své víře, to je teda opravdu moc hezké, ale jiní lidé to dělají potichu a pro sebe, to , že někdo spí na bohoslužbě, je zcela normální jev, pokud chodí do práce, stará se o rodinu, má právo být unavený a pokud tráví víkendy ještě na bohoslužbách, moc odpočinku mu nezbýva, zamysli se nad tím ,až budeš někoho pomlouvat....

martin-matej řekl(a)...

1- co je špatného na tom, že svém blogu napíšu, že mám pevnou víru

2- pokud je člověk unaven a chce spát, ať nechodí na bohoslužbu

3- nepomlouvám, jen si stěžuji na to, že když jsem chtěl zabrat někoho do kamery, tak jsem nemohl, neb asi 10 lidí dřímalo

4- já se aspoň nestydím a podepíšu se...