pondělí 7. dubna 2008

Smysl

Pokaždé, když se vám něco nepodaří, má to smysl!
Pokaždé, když se trápíte, má to smysl!
Pokaždé, když se dějou věci, kterým nerozumíte, má to smysl!
Pokaždé, když máte pocít, že Bůh neslyší vaše modlitby, má to smysl!
Pokaždé, když nerozumíte, má to smysl.
Pokáždé, když prohrajete, má to smysl.
Pokaždé, když se trápíte kvůli lásce, má to smysl.

A co je tím smyslem?

Nevím, možná to, že díky prohrám si užíváte ty dny, kdy je vám krásně.
Tak ať jich máte taky co nejvíc!

4 komentáře:

Pábitel (Daneček) řekl(a)...

S tím jako historik nemohu souhlasit. Myslím si, že dějiny postrádají vyšší smysl. Stáhl-li by se tento individuální princip na princip univerzální, tak by z toho vyplynulo, že jakákoliv lidská činnost má smysl a to je nepřípustné. Dějiny jsou daleko více sledem náhod a střetů nejrůznějších siločar, které postrádají smysl, což podle mne lze stáhnout i na individua. Moje individuální štěstí může znamenat neštěstí někoho jiného a to nedává smysl. Zní to možná na první pohled divně, ale jediné co může dávat smysl je transcendentální směřování, tedy Hospodin. Pozemské individuální štěstí nemá smysl, protože je pomíjitelné.

martin-matej řekl(a)...

1- Dějiny podle mě nejsou o sledu náhod, nýbrž o smyslu, který nám byl Hospodinem předurčen. Někam směřujem, a proto musíme nést oběti.

2- I neštěstí druhého, může mít smysl

3- Ve středu u vás spim milý studente dějepisu

Pábitel (Daneček) řekl(a)...

ad 1) Člověku byla dána svobodná volba. O osudu lidstva tak rozhoduje pouze člověk a jeho činy. Dějiny prokázaly, že jednání lidí a států nutně vždy nakonec vedou k vzájemným střetům, jenž často končí destrukcí. Stačí se podívat jen zpět do 20. století. To, že člověk trpí není záměrem Hospodina. Bůh od nás neočekává, že za to musíme nést oběti v metafyzickém slova smyslu, ve fyzickém slova smyslu samozřejmě ano,funguje kauzalita. Za jednání lidstva již přeci byla učiněna jediná potřebná oběť - Ježíš Kristus. Člověk může udělat jen jedno, přijmout ji.

ad 2) Může, ale ne na úkor štěstí druhých a ne v dlouhodobé perspektivě.

ad 3) Ve středu jsem přes noc v práci

martin-matej řekl(a)...

1- O osudu lidstva nerozhoduje člověk, ale už rozhodl Bůh. My pouze rozhodujeme o cestě po které stejně dojdeme do předem určeného cíle (do záhuby).

2- souhlas

3- výborně, aspoň nemusim roztahovat gauč!