úterý 11. září 2007

Václav Klaus vs Al Gore

Dnes mě trknul do očí článek, který nejen otiskly přední americké noviny(New York Times, Wall Street Journal a Washington Times), ale i server idnes.cz.

Velice zjednodušeně:
Bývalý viceprezident USA tvrdí, že globální oteplování představuje pro svět obrovské nebezpečí.
Současný český prezident tvrdí, že debata o globálním oteplování je zpolitizovaná, protože dnes není v ohrožení klima, ale hlavně svoboda.

Celý článek na serveru idnes.cz si můžete přečíst ZDE.




















V souvislosti s tímto článkem mě napadá otázka, jestli nám Mr. Klaus ve světě nedělá ostudu a popřípadě co soudíte o jeho mimopolitických aktivitách?
Co o tom soudíte? Může za to Jan Tleskač?
Připojte svůj komentář...

2 komentáře:

Pábitel (Daneček) řekl(a)...

Věcná 45 minut není hodina, věcná. Prezident má právo na své výroky. Jisté změny v klimatu byly vždy, ale na druhou stranu člověk dnes přírodu ničí opravdu hodně. USA si občas myslí, že má patent na pravdu, což je taky trochu mimo. Václav Klaus nemá ve světě takové renomé jako měl Václav Havel a to ego docela bolí.

Alenka řekl(a)...

Věcná - Gore rozhodně nezastupuje oficiální americké názory (rozuměj názory amerického governmentu) na globální změnu klimatu. (něco o tom vim, psala jsem na to bakalářskou práci:-)
Pokud bereme údaje za posledních cca 200 let, jsou změny klimatu opravdu zásadní a významně se kryjí s nástupem průmyslové revoluce. Pokud bereme údaje za posledních x miliónů let, pak se nacházíme na pomyslném vrcholu doby meziledové a během "relativně krátkého" časového horizontu by "mělo dojít" k přechodu k době ledové. Problémem ovšem zůstává serióznost tohoto měření. (Pokud by byl zájem, mohu vysvětlit hlouběji nebo poskytnout odkaz na relevantní zdroje).
Odtud tedy diskuse o významu dopadů lidské činnosti na klima - tahle otázka zůstává otevřená především díky zmíněným problémům zjišťování změn klimatu v dlouhých horizontech.
Co se týče Klause, myslím, že bychom k němu měli přistupovat jako k ekonomovi - liberálovi (na čemž si taky postavil svou akademickou kariéru a potažmo také reputaci ve světové politice), nikoli expertovi na globální změny klimatu...