pondělí 20. srpna 2007

Kritika

V poslední době jsem si zkusil práci "kritika". No kritika, prostě v práci jednou za čtnáct dnů recenzuji nějaké to křestanské hudební CD. Řeknu vám, být takovým kritikem na plný úvazek to není špatné zaměstnáníčko...

Dostnete do ruky CD, knihu, filmové DVD a nyní už je na vás, jak bude váš čtenář nahlížet na toto dílo. Jenomže ono to skýtá pár nevýhod, které autora můžou pěkne mrzet, protože pak se nemusí jednat o objektivní posudek. Dám příklad: kritik se špatně nasnídá, rozejde se s ním přítelkyně, zhlédne úryvek filmu s Jiřím Pomejem... (samozřejmě, že profesionála to nerozhodí, ale znáte to...). A tak se může stát, že kritika nemusí být scela objektivní, a co nejhůř, že je ovlivněna osobními pocity.

Takže je kritika určující a pravdivá? Profesionální kritika by měla a dokonce si myslím, že snad i je. Jenomže mě pálí ještě jedna věc. Kdo má právo hodnotit cizí dílo? Proč se nepíšou recenze také na všechno ostatní, kupříkladu na lidi. I když možná, že tyhle recenze někdo píše a nakonec se bude podle nich rozhodovat, co dál... a trochu bych si tipnul, že tyhle recenze objektivní budou...

Tyhle recenze si zatím číst nemůžeme, ale někde nad mrakama jsou určitě schovaný. Přejme si, abychom dostali dobré hodnocení, protože tahkle kritika bude stoprocentně objektivní a tahle jediná je v našem životě podstatná.

4 komentáře:

Pábitel (Daneček) řekl(a)...

Tak trochu na tohle tema planuju epilog me hry.

martin-matej řekl(a)...

A hlavni roli budu hrat ja nebo Pomeje?

Pábitel (Daneček) řekl(a)...

Vzhledem ze to je poutavý příběh ze života srnek tak hlavní roli bude hrat mistr Pomeje, ale je tak i role myslivce a ta je tvoje.

Alenka řekl(a)...

Mistr Pomeje si střihne záporáka nebo nějaké zviřátko? Skromně navrhuji třeba kanečka...